Alle produkter merket med Holdbart, er garantert laget av økologiske eller gjenbrukte stoffer.

Holdbart er miljøvennlig og nærprodusert.

torsdag 28 januari 2010

Hängsleklänning 1 ½- 2 ½ år - SÅLD

Denna hängslekjol är sydd av en kjol som jag själv tänkte ge till Fretex. Kjolen var visserligen fin, men jag använde den aldrig och den var lite för lång och lite för vid. Nu har den istället blivit till en liten söt klänning.
Nästa gång jag använder en kjol med vidd för att sy en barnklänning, kommer jag att göra lite annorlunda. Jag tycker klänningen blev jättesöt, men jag blev inte 100% nöjd med den och säljer den därför för bara 200 NOK. (SÅLD) Men hade jag haft en dotter så skulle jag behållt den själv. 

Mönster och storlek
Mönstret är från "Barnetøj du selv kan sy 0-4 år", men jag har använt sömmar och den naturliga vidden ifrån ursprungskjolen. Som man kan se på bilden nedan, så består klänningen av två lager tyg. Innerst är ett tunnt svart tyg och ytterst det blommiga tyget. Storleken är 1 ½- 2 ½ år.

Material
Tyget kommer ifrån en kjol och är lila och svart. De lila knapparna är också återanvända. Detta är helt klart ett Holdbart-plagg!

Vad kan man göra av en kjol och en tröja som ingen vill ha?


Dessa byxorna har jag sytt till min son. Velourtyget är återvunnet från en kjol och tyget till mudden kommer från en tröja, båda köpta på Fretex. Sköna och rymliga, med god plats till tygblöjerumpan. :)

Jättetuffa hängslebyxor Stl 1år - Sålda


Dessa jättetuffa hängslebyxorna är jag väldigt nöjd med!
Den vinröda färgen är jättefin och materialet är en helskön velour. Byxorna har stora dekorativa fickor på framsidan, väldigt praktiska när man skall plocka med sig småstenar och annat man hittar på väg hem från dagis! :)
Jag bestämde mig redan innan jag sydde de, för att de skulle vara till salu på bloggen och därför säljer jag de nu för 390 NOK. - SÅLDA

Mönster och storlek
Mönstret är från den fantastiska danska boken "Barnetøj du selv kan sy 0-4 år" av Elsebeth Gynther och Bjarne Solberg. Storleken är ca 1 år. De är ganska långa i benen (jag kan givetvis sy upp dem om det skulle önskas). 

Material
Det sköna velourtyget är återvunnet från en morgonrock/heldress köpt på UFF. Tyget bär inte präg av slitage överhuvudtaget, det verkar vara av väldigt bra kvalitet. Stropparna är förstärkta med några små restlappar av ett tyg som jag hade liggandes hemma och knapparna är förstås återvunna.

fredag 22 januari 2010

Leoparddräkt Stl 3 år


Min kära granne föreslog att jag kanske kunde sy utklädningskläder, när vi diskuterade mina syprojekt sist. Egentligen tänkte hon nog mest på luftiga dräkter som var lätta för barnen att ta på sig själva. Men när jag såg detta tyget och hittade ett mönster på Stoff & Stil som matchade, så kunde jag inte låta bli att provsy en dräkt. Den coola leoparddräkten är visserligen lätt att ta på sig själv (stängs med kardborreband/borrelås), men den är nog dessvärre inte så väldigt luftig.

Materialet är 100% polyester och får således heller inte bära Holdbart märket. Min tanke är att eventuellt hitta tyger på fretex, loppis, bruktmarked eller liknande och sedan kunna sy Holdbara maskeradkläder, om intresset finns.

Denna dräkten har nu min son fått. Han blev världens sötaste leopard förstås!      

torsdag 21 januari 2010

Babymössa

Denna kan inte få något Holdbart märke, men jag ville ändå visa fram denna lilla söta mössa som jag sytt till en arbetskollega som nyligen fått barn. Den är av ull och fodrad med ett sött pingvintyg från Stoff & Stil. Jag sydde den av tygrester som jag hade liggande efter andra projekt. Hoppas den passar nu också!

Blommig body stl 74-80 - Såld

Att sy denna body lärde mig en hel del. När man fäster tryckknappar måste man vara väldigt försiktig och helst förstärka tyget om det inte är väldigt tjockt. De första knapparna gjorde hål på tyget och jag fick tänka helt nytt. Istället för att bara kassera hela bodyn (som jag i övrigt var väldigt nöjd med), klippte jag av nederdelen och sydde en ny förstärkt gren. Den nya grenen består av två lager grönt tyg och ett lager med bomullslärft emellan. 

Nu håller det! Men det ser lite konstigt ut, och därför säljer jag den något billigare än vad jag hade tänkt, 190 NOK vill jag ha för den. (SÅLD)
  
Mönster och storlek
Mönstret är från Stoff & Stil, Baby undertøj 800848. Storlek 1 år (stl. 74-80). 

Tyg 
Både det gröna och det blommiga tyget är ifrån Atlantis Fabrics. Den gröna skall vara sertifierad enligt GOTS och den blommiga enligt SKAL (Holländsk märkning som efterhand skall bli ersatt med GOTS).  
 


måndag 18 januari 2010

Första HOLDBART settet - Sålda

Äntligen har några av tygerna jag beställt kommit och jag har satt igång med sömnaden på allvar. Först färdigt blev detta settet med byxa och tröja i randigt. Jag tycker att det blev riktigt snyggt med cirkeln på magen (tack Halvor för förslaget!) Jag säljer både tröja och byxor för 550 NOK.- SÅLDA

Mönster och storlek
Mönstret är från Stoff & Stil, Joggesett 81004. Enligt mönstret skall det vara storlek 6 månader, men när jag jämför med andra kläder i byrån tycker jag att det verkar vara storlek 80 ungefär. Det passar fint på min pojke som nu är 11 månader.

Tyg
Det randiga tyget är från Atlantis Fabrics, och skall vara certifierat enligt GOTS standarden. Det svarta tyget är återvunnet från en tröja. Tyget har inte tappat den svarta färgen och är riktigt skönt och mjukt. Det snygga trädtyget på tröjan är en rest efter en pås-pyamas från Lindex som jag fick sy om till en body efterom den var för liten. Detta sett kan helt klart bära Holdbart märket!

fredag 8 januari 2010

Brun tröja med applikationer



Eftersom jag fortfarande väntar på mina beställda ekologiska tyger, tänkte jag undertiden lägga upp lite andra sömmnadsprojekt som dessvärre inte kan gå under namnet Holdbart.

Detta är en tröja i storlek ca 1 år som jag nyligen sytt åt min son. Tyget är brun isoli från Stoff & Stil. De små märkena är utklippta från ett bomullstyg, också från Stoff & Stil, och applikerade på med sicksack-söm. För att underlätta arbetet med applikationen, strök jag först på vlieselin på bomullstyget.

tisdag 5 januari 2010

Att köpa ekologiska kläder

etiskforbruk.no och på oikos.no finns listor över butiker där man kan köpa (fabrikstillverkade) miljömärkta kläder. På Oikos finns också en mycket intressant rapport som heter Skitne Klær. Den kan verkligen rekomenderas för den som är, eller vill vara, medveten om sin konsumtion.

Starten för Holdbart

Jag har nu äntligen bestämt mig för att sy mer!! 

Jag vill göra kläder både till min egen lilla familj och till andras. Jag syr redan en del som jag ger bort, men jag vill gärna sy till fler som vill ha. Det känns bra att ha kläder som man vet inte är producerade av barn eller människor som arbetar under slavförhållanden. I rapporten Skitne Klær sammanfattar Per-Erik Schulze (Norges Naturvernforbund) och Tor Bjarne Christensen (Miljøjournalen) det såhär:


"Vår undersøkelse av tekstilmerker og –forhandlere
viser at det er god grunn til å tro at barnearbeid,
uakseptable arbeidsforhold og overdreven
bruk av miljøgifter fortsatt er utbredt i tekstilproduksjonen."


Dessvärre gäller inte bara detta sömnaden av kläderna, utan även produktionen av själva tygerna. Bomull är en av värstingarna, men tyvärr finns det få återförsäljare av ekologiska tyger. Oftast är det då frågan om enfärgade, lite tråkiga tyger som är till salu. Jag hoppas innerligen att det snart blir fler roliga tyger i ekologisk bomull. Tills dess skall jag hur som helst göra mitt bästa för att spåra upp ekologiska tyger att sy snygga kläder och annat av. Jag kommer också att leta på Fretex och loppmarknader efter fina tyger att återanvända.   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...