Alle produkter merket med Holdbart, er garantert laget av økologiske eller gjenbrukte stoffer.

Holdbart er miljøvennlig og nærprodusert.

torsdag 23 december 2010

Sparkbyxor stl 62


Riktigt mjuka och sköna hängslebyxor till en liten tjej eller kille. Byxorna är sydda i återvunnet tyg från en nattklänning, och de är verkligen mjuka och behagliga, med muddar i benen av ekologisk bomull.



Byxorna har stora knappar, men stängs med dolda tryckknappar, för enklare påklädning av minstingen. Hängslena är förstärkta med ett brunt mjukt manchestertyg, också det återvunnet från en kjol.

Jag är själv riktigt nöjd med resultatet!


måndag 20 december 2010

Sytips (Tutorial) - Sprund eller farfarsknäppning

Jag har tycker att det är väldigt snyggt med så kallade farfarsknäppningar. Det är egentligen väldigt enkelt att sy sådana, men jag har själv haft svårt att komma ihåg från gång till gång hur man faktiskt gör. Därför tänkte jag att det var smart att lägga ut en serie med bilder på förloppet, nu när jag ändå skulle sy en julskjorta till sonen. Detta är alltså inte bara som tips för andra, men också för mig själv. Nu lyckades jag givetvis glömma bort hur jag skulle göra även denna gången, vilket resulterade i en onödigt bred innerflik. Men, men...hoppas det kan vara till hjälp för någon ändå.  

 1. Klipp ut en rektangulär tygbit. Storleken på denna beror helt på hur bred och lång knäppning du vill ha. Prova dig fram till rätt storlek om du är osäker. Stryk gärna på mellanlägg (strykelerret), speciellt om tyget är tunt.
2. Sicksacka eller overlocka kanterna. Nåla fast biten räta mot räta, mitt på halsöppningen. OBS! Inte som på bilden, det var här jag gjorde fel, och fick en väldigt bred innerflik.  

 3. Sy raksöm där öppningen skall vara. Sy de så tätt att du precis kan klippa emellan dem. Jag sydde lite för brett, så var modigare än jag var på denna bilden. 

 4. Klipp. Och klipp helt ned till sömmen i botten, annars blir det knöligt sedan.

  5. Vräng biten, så att tygerna ligger aviga mot aviga.  Pressa med strykjärn. Om det blir knöligt i botten, klipp ännu närmare sömmen. 

 6. Vik nu den fliken som du vill ha innerst dubbel. 

 7. Och lägg sedan den vikta delen ned mot framstycket. 

8. Sy med en raksöm fast den fliken som skall vara ytters. Sy sömmen ned till sprundet slutar. Lägg sedan innerfliken så som visades på bilderna ovan. Nåla, och sy fast ned till sprundets slut och tvärs över till den andra sömmen. 
(Detta är väldigt svårt att beskriva med ord märker jag. Om det är alldeles för otydligt, skriv gärna i kommentarfältet, så skall jag försöka med fler bilder och beskrivningar. På denna bilden ser ni också hur bred innerfliken blev i förhållande tilll den yttre.)

9. Sy eventuellt en förstärkning i form av ett kors eller likande i botten på sprundet.


Och så blev det en skjorta till jul!

torsdag 9 december 2010

Klänningar til Jul , storlek 2 år - TILL SALU

 
Nu har äntligen symaskinerna kommit fram och jag fick plötsligt lusten över mig igen när jag funderade över vad jag ville ge min väninnas dotter i julklapp. Jag har haft några inspirerande sängkläder liggande i tyghyllan, som kändes helt rätt att göra något förnuftigt av nu. Jag sydde tre klänningar i samma modell. Alla är i storlek ca 2 år. Klänningarna har resår i halsen och i ärmarna, och är användbara under lång tid. Med en ullbody och ullstrumpbyxor under kan man vara både varm, bekväm och finklädd till jul!

Klänningarna kostar 350 NOK och är givetvis sydda helt av återanvända tyger.

Till Salu

Till Salu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...