Alle produkter merket med Holdbart, er garantert laget av økologiske eller gjenbrukte stoffer.

Holdbart er miljøvennlig og nærprodusert.

torsdag 4 februari 2010

Bomullsproduktion

Sedan jag startade denna bloggen har jag läst en del mer om bomullsproduktion. Jag får hela tiden bekräftelser på hur illa bomullsproduktionen verkligen är. Framtiden i våre hender refererar till de fem B:na, de områden i vårt liv som har mest negativ påverkan på miljön. "Bil, Bolig (hus og hytte), Boeing (flyreiser), Biff (kjøtt) og Bomull." (Framtiden i våre hender) Bland dessa fem, är alltså bomull medräknat.

Och det är inte så konstigt med tanke på att bomullsproduktionen använder 11% av världens bekämpningsmedel på 2,2% av världens jordbruksareal. Bara till den norska konsumtionen av bomull går det åt 1,3 gånger så mycket bekämpningsmedel som årligen i det norska jordbruket. Bomullsproduktionen bidrar också till uttorkning av redan torkutsatta områden. Per kilo bomull som produceras går det åt mellan 7 000 - 29 000 liter vatten! För att inte tala om alla miljöfarliga ämnen som används vid den vidare processeringen av tygerna.


Allt detta är ju givietvis tråkiga torra fakta som vi förståeligt nog har väldigt svårt att förhålla oss till. Men jag måste säga att ju mer jag läser, dessto mer säker på min sak blir jag. Ibland är det tråkigt med kunskap, för jag tycker också att det är kul att gå och shoppa. Det finns så otroligt många snygga tyger och kläder som är av icke-ekologisk bomull. Ta bara alla nya fina tyger hos Stoff & Stil! Den glädjande nyheten är dock att det i vårens katalog finns några få ekologiska tyger (jersey med svampar röd och blå, tryckt bomull med svampar röd och blå samt creme bomull och vit jersey). Jag hoppas att utbudet fortsätter att öka!

Ekologisk bomull, återanvändning av gamla textiler, ull, hampa, bambu och lin är helt klart bättre alternativ än icke-ekologisk bomull!

2 kommentarer:

 1. Hei Malin. For en bra blogg du har laget!

  Jeg har hørt en del kommentarer gjennom mitt arbeid med garn, at til og med økologisk bomull er svært miljøskadelig. Vet du noe om det?

  Uansett: Lykke til med blogg og klesproduksjon, og hils din fantastiske, lille familie.

  SvaraRadera
 2. Hej Kaja Marie! Så kul att du tittat in på min blogg. :)
  Du har helt rätt i att ekologisk bomullsproduktion inte heller är speciellt bra. Även om det är väsentligt mycket bättre än alternativet. Det absolut bästa är att återvinna de textiler som redan finns. Jag har själv tänkt en del på detta i det sista, och kommer nog att försöka sy mest möjligt av återvunna tyger.
  Jag hoppas du har det bra och lycka till med skrivingen! Kram Malin

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...