Alle produkter merket med Holdbart, er garantert laget av økologiske eller gjenbrukte stoffer.

Holdbart er miljøvennlig og nærprodusert.

onsdag 10 mars 2010

Sytips (Tutorial) - Att klippa ut mönsterdelarna

Här kommer några tips om att klippa ut mönsterdelarna i tyget:

1. Tvätta ALLTID tyget INNAN du klipper! Nästan alla tyger krymper lite.

2. Stryk också tyget innan du lägger ut mönstret och ha allt på ett plant underlag. Golvet brukar vara det bästa (fast man får ganska ont i knäna).

3. Ha en riktigt vass sax. Inte använd samma sax som du klipper i papper med. Det är helt klart värt att dedikera en speciell sax, som sedan blir din tygsax. Om du syr mycket bör du också investera i en saxvässare.

4. Tänk på att lägga mönstret korrekt på tyget i förhållande till aviga och räta. Tänk också på tygets mönster och trådriktningen när du placerar ditt mönster. Det är ganska dumt om ena ärmen får ränderna på längden och den andra på bredden!

5. Ibland blir man så ivrig att man vill börja klippa första delen med en gång. Men om du inte har obegränsat med tyg (vilket man oftast inte har), är det värt att lägga ut alla delarna på tyget först. På detta vis kan du se hur de bör placeras för att tyget skall räcka. Inte glöm sömsmånen om den inte är medräknad i mönstret.

6. Om du ska använda i ett tyg med stretch i, tänk på att inte dra i tyget när du fäster mönstret eller klipper. Då får mönsterdelen inte rätt form. Tyget skall vara "avslappnat" när du klipper.

7. Klipper du i ett mycket tunnt tyg, typ fodersiden, chiffon eller likande, är det lätt hänt att tyget "drar sig" åt sidorna. Jag har inga mer konkreta råd än att vara extra försiktig när du arbetar med sådana tyger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...