Alle produkter merket med Holdbart, er garantert laget av økologiske eller gjenbrukte stoffer.

Holdbart er miljøvennlig og nærprodusert.

tisdag 18 januari 2011

Sytips (Tutorial) - Sy en enkel skjorta

Efter en tråd på det trevliga och informativa forumet Alternativ.nu  blev jag inspirerad att göra en sömnadsguide (också kallad en tutorial) för en enklare skjorta. I tråden diskuterades svårigheterna kring att hitta festfina pojkkläder, och jag har därför försökt att sy en festligare skjorta av ett enklare mönster. Tanken är att inspirera de som kanske inte sytt på länge eller de som är nybörjare att komma igång. Så låt oss börja!


1. Ta fram tyger, knappar, band, snören, textilmärken eller vad du kan ha som du vill använda. Låt dig inspireras av härliga färger, mönster och texturer. Rota gärna i lådan med gamla dukar, gardiner och sängkläder. Kanske farmors gamla örngott kan bli en snygg skjorta?!


2. Kanske har du ett mönster du kan använda redan. Jag utgick från ett enkelt skjortmönster i boken "Barnetøj du selv kan sy 0-4 år" av Elsebeth Gynther och Bjarne Solberg. Skjortan har ett sprund i halsen och sprund i sidorna. Detta mönstret går faktiskt att rita själv ganska enkelt. Ta utgångspunkt i bilden och ta de viktigaste måtten; ärm till ärm (måttbandet läggs bakom nacken), ärmvidd, axel till nederkant, bröstvidd osv. Eller ta en tröja som du vet passar och utgå ifrån den. Eftersom modellen är så enkel och luftig i sin form, så är det inte så svårt att rita ett eget mönster. Annars kanske boken finns på biblioteket om du inte vill köpa den? Jag har tidigare skrivit några tips om att rita av mönster.


3. Klipp ut mönstret i det tyget du valt. Glöm inte sömnsmån (ca 1 - 1 1/2 cm). Jag har tidigare skrivit några tips om att klippa ut mönsterdelar. Då jag valde att sy min skjorta av ett gammalt örngott var jag tvungen att skarva tyget något för att det skulle räcka. Om du är helt nybörjare kan du bara ignorera detta, men annars kan det också bli ett effektfullt sätt att göra skjortan mer intressant på. Man kan till exempel välja att ha ärmen i ett annat tyg, eller dekorera med ett band som jag kommer att göra.


4. Nu är det dags att trä symaskinen i rätt färg och sätta igång. Om du syr på en overlockmaskin, så är det nu bara till att sy ihop skuldersömmen. Om du har en vanlig symaskin kan du antingen välja att först sy ihop delarna med en raksöm och sedan sick-sacka ihop bägge kanterna samtidigt. Eller så sick-sackar du först kanterna och syr sedan ihop delarna. Jag skulle nog rekommendera att sy raksömmen först.


5. För de som inte vet vad en overlockmaskin är kan man på bilden ovan se skillnaden på en overlocksöm (lodrätt) och en vanlig raksöm med en sick-sacksöm längs kanten (vågrätt). Overlockmaskinen har två nålar , fyra trådrullar och ingen undertråd. Den har dessutom en kniv som skär rent kanten medan man syr. Den syr alltså ihop tygstycken samtidigt som den kastar kanten.


6. När du sytt skuldersömmen; stryk så att sömmen ligger åt ena hållet och sy sedan en stickning över sömmen. En stickning är helt enkelt en utanpåliggande raksöm några millimeter från kanten på sömmen. Detta ger bättre hållbarhet, men det ser också väldigt bra ut. Ofta är det dessa detaljer som tar bort den "hemsydda känslan" på ett plagg och ger ett mer professionellt utseende.


7. Om du som jag behövde/ville skarva ärmen, är det nu dags att sy fast ärmen. Jag valde att lägga ett kantband i matchande färg emellan sömmen som dekoration.


 8. När jag sytt en stickning också uppe på ärmskarvsömmen, såg det ut som ovan. Jag tycker det blev rätt så fint. Inte så jämt som jag önskat, men ändå.


9. Nu är det dags att ge sig på kantningen i halsen. För det första vill jag rekommendera att mäta så att barnets huvud faktiskt går igenom öppningen. Jag sydde nyligen en jättefin skjorta som nu är obrukbar eftersom halsöppningen är för liten! Klipp upp sprund och halsöppning. Nu kan man göra på många olika sätt, men jag har valt att kanta med ett traditionellt kantband. (Jag tog lite längre på ena änden eftersom jag vill använda kantbandet till att göra en ögla att knäppa med senare.) Nåla noggrant. Sy räta mot räta. Vik bandet runt kanten och stryk. Sy en gång till när bandet är vikt över kanten. Nederst i sprundet kan det bli lite knepigt ibland. Inte misströsta! Använd många nålar, sy sakta, sprätta och sy igen om det blir fel....
Det finns ofta instruktioner för hur man syr på kantband i syböcker, mönstertidningar o.s.v. om du är osäker på hur det skall göras.


10. I botten på sprundet valde jag att sy en liten söm snett över på insidan. Detta för att få ett "plattare" sprund. Man får då en V-form på sprundet.


11. Nu är det dags att sick-sacka eller overlocka kanterna längs sidan, nederkanten och ärmen.


12. Sy sedan ihop sömmen från ärmkanten till sidosprundslutet med en raksöm (eller hela vägen ned till nederkanten om man inte vill ha sidosprund).


13. Nu tar du fram strykjärnet igen och viker in ärmkanterna och nederkanten. Sedan stryker och nålar du kanterna. Om du har valt att ha sidosprund i nederkanten, kan det vara till hjälp att klippa till en bit papp i riktig rundad form och stryka kanten över denna. Då är det lättare att få den svängda kanten jämn.14. Nu syr du kanterna med raksöm. Sy gärna med två eller tre sömmar parallellt, det ger en fin och genomarbetad effekt.


15.  Nu är det bara knappen kvar. Det kan vara effektfullt att välja en mer vågad knapp i en kontrasterande färg. Jag höll mig dock i samma färgskala. Öglan syr du genom att vända den utstickande delen av kantbandet tillbaks mot kanten. Fäst den med en raksöm. Det gör inte så mycket om det inte är supersnyggt på baksidan alltid! ; )


16. Nu är skjortan färdig! 

Kom gärna med kommentarer om någon punkt är oklar så skall jag försöka förklara bättre. Jag hoppas att någon blir inspirerad och jag vill gärna se bilder på eventuella resultat av denna sömnadsbeskrivningen! 

4 kommentarer:

 1. Hei, jeg lurer på hvor du får bestilt slike merkelapper? Takk på forhånd:)

  SvaraRadera
 2. Holdbart-lapparna har jag beställt på www.minanamnband.se. De skickar till norge också! :)

  SvaraRadera
 3. Tusen takk for raskt svar:)

  SvaraRadera
 4. Jättefin skjorta och tack för en bra tutorial. Passar bra med lite enkla klädmönster nu när vi har köpstopp :-)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...